A new basic needs building providing six classrooms, community education facilities and associated office and meeting rooms.

Developed as the first phase of a new building programme through a masterplan prepared by Ferguson Mann Architects in 2004, the designs are governed by Department for Education guidelines. A ten-year strategy was developed to provide new teaching accommodation as well as demolishing existing substandard and temporary buildings.

As part of the Better Schools Programme the building is an exemplar of low energy design, incorporating passive heating and natural ventilation strategies.

Three storeys of accommodation are arranged within a simple envelope so that ancillary spaces face north and the classrooms face south, maximising the potential for passive solar gain.

Summer cooling is provided by night-time stack effect ventilation via a series of internal chimneys that rise through the building. This removes heat from the thermally massive concrete floors which then re-absorb in the daytime.