Conversion of two Grade I Listed 18th Century dock buildings into 130 apartments, along with an arts facility, cafe and restaurant.

Clarence was built as a general store and Brewhouse was designed for brewing beer but the discontinuation of beer rations in the navy meant that it was never actually used for its intended purpose. Clarence, Brewhouse and Mills Bakery are all part of Royal William Yard, Plymouth, designed by Sir John Rennie in 1825 it contains what is likely to be the most important group of historic military buildings in Britain.

Ferguson Mann Architects wanted to provide imaginative responses to the constraints imposed by the buildings, allowing as much as possible of the original structure to be retained. In Clarence, this has resulted in some imaginative two-level apartments at the upper levels, designed to ensure minimal interruption of the open roof structure by reserving living spaces for the top floor. In Brewhouse, we allowed the spacing of windows, beams and trusses to determine the size of apartments so that the living spaces and bedrooms could take advantage of the existing windows. Due to the depth of the building, and the need to minimise the impact of the conversion on the exterior, the kitchens and bathrooms were located centrally within the plan.

The workspace units at the ground level of Brewhouse house restaurants, galleries and cafes face the Plymouth waterfront, helping to create a thriving leisure space for residents and visitors.