Regeneration and extension of a former Royal Mail sorting office into a mixed-use development of retail, office and residential accommodation.

Ferguson Mann Architects were invited to create proposals to transform the former sorting office into a workspace that could house small to medium sized creative businesses.  The building was intended to form part of a wider ‘Creative Quarter’ scheme next to Bristol Temple Meads train station. We wanted to retain the industrial feel of the main spaces and to address the site’s potential as a gateway into the City of Bristol by providing direct links to the station and beyond.

In addition, the project involved a collaboration with artists, London Fieldworks, who have developed conceptual approaches for the use of colour, responding to the brief that the building should act as the creative heart to the local and surrounding area.

Using the General Post Office red as a starting point, they have developed a palette that reinforces its former use, unifying the old and new aspects of the building by shading each face with a different hue to reflect its cardinal point in relation to the rising and setting of the sun.

Following a successful planning application in 2005, initial strip-out works started on site in 2006 before the 2007 Financial crash which lead to a new planning application with a different mix of uses being delivered in 2010.