A new family home, in a picturesque Cotswolds village.

Ferguson Mann Architects was appointed to create designs for a new family home with four bedrooms and three reception rooms in a conservation area the Cotswolds. The new house was due to replace a smaller bungalow which was located on a prominent corner site in the heart of the village and which detracted from the special character of the conservation area.

Ferguson Mann Architects’ new proposals followed the aesthetic of the houses in the surrounding area, featuring steeply pitched roofs, low eaves and limestone dressed window surrounds. The ‘gablets’ which protrude from the pitched roofs feature carved finials taking cues from the arts and crafts house nearby. The building echoes the local vernacular in its material quality too, using locally-sourced stone which also added to sustainability credentials the building. Energy efficiency is achieved due to high levels of insulation and air tightness which provides the new occupier with a modern, open plan, family home full of light and modern conveniences.