A new contemporary country house near Hereford which takes inspiration from the surrounding farm building vernacular.

Ferguson Mann Architects were asked to create designs for a new country house on a site that has extensive southerly views across the Herefordshire countryside. The project involved the demolition of a mediocre 1970s dwelling and the construction of a new, considerably larger, sustainable family house.

The new building optimises the potential of its elevated position with a contemporary interpretation of the gabled rectilinear forms of local farm buildings. The building consists of a connected grouping of principal and outbuildings, rather than one large volume with main bedrooms and living spaces connected via a glass and timber ‘link’ to the living spaces and guest bedrooms and bathrooms in the main barn.

 The transparency of the link connects the north or entrance courtyard to the southern terrace and allows views through the link towards the valley and hills to the south. An external oak frame on the south side forms a loggia on the ground and first floor providing a sheltered semi-external space for gathering or informal sitting. The link has a flat-roof and recessive scale to the dominant principal buildings.