Scheme for twelve dwellings on a prominent site in Guildford.

Set partly within a conservation area, this scheme for twelve new dwellings is located on a prominent site and replaces a number of disused buildings.

Our intention with the scheme was to reflect the scale and material pallet of the Edwardian houses adjacent whilst also using contemporary forms and details. This was achieved by using brick and vertical clay tiles in the construction.

The three 4B townhouses are arranged as a terrace in common with the adjacent Edwardian houses. Set over 4 floors, the lower two floors are cut into the hillside. The front and rear elevations contain large windows to maximise the daylight within the plan.

The apartment building discretely accommodates parking on the ground floor, set behind a single apartment and the building entrances. Above, the remaining apartments are arranged in an ‘L’ to continue the street frontage and take advantage of the views across the city. A small road to the west gives access to the townhouses to the rear. 

The expressed front staircases lead to the raised ground floor and define the garage entrance and parking space. The external envelope incorporates highly insulated envelope and PV panels on the roof.